Dragi maramureșeni, dragi români

Astăzi, 1 Decembrie, este cea mai importantă și mai emoţionantă sărbătoare a românilor de pretutindeni. Este ziua în care celebrăm împlinirea unor idealuri de veacuri, este ziua în care ne gândim cu recunoștință la toți cei care au făcut posibil acest vis al românilor.

Fie că trăim aici, în România, sau în afara granițelor țării, pe toți ne leagă aceeaşi dragoste pentru pământul nostru, pentru limba noastră, pentru obiceiurile și tradițiile noastre.

Această dragoste de România ne dă forța să mergem mai departe, să luptăm pentru păstrarea valorilor noastre și să construim un viitor pe măsura actului de la 1 Decembrie realizat de înaintașii noștri.

Doar împreună, cu speranţă, cu credință și încredere, vom putea să construim România europeană şi puternică, pe care ne-o dorim cu toții.

Ionel Ovidiu BOGDANPreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş

Mesajele preşedinţilor regiunilor înfrățite cu Județul Maramureș

Alături de noi, cu gândul și cu sufletul, frații noștri de dincolo de Prut.

Președintele Raionului Hîncești (Republica Moldova)

Iurie Levinschi

În 10 septembrie 2020, Județul Maramureș și Raionul Hîncești din Republica Moldova au oficializat relația de cooperare și prietenie prin semnarea Acordului de Cooperare.

De 1 Decembrie, Ziua Națională a României, prietenii din Hîncești ne transmit un mesaj video din suflet de români, prin președintele Iurie Levinschi.

Președintele Raionului Strășeni (Republica Moldova)

Pavel Tamaciuc

În 27 septembrie 2019, Județul Maramureș și Raionul Strășeni din Republica Moldova au oficializat relația de cooperare și prietenie prin semnarea Acordului de Cooperare.

De 1 Decembrie, Ziua Națională a României, prietenii din strășeni ne transmit un mesaj video din suflet de români, prin președintele Pavel Tamaciuc.

Alături de noi, cu gândul și cu sufletul, şi regiunile înfrăţite din Uniunea Europeană.

Primarul Districtului Panevėžys

Povilas Zagunis

Vă transmitem felicitări cu ocazia Zilei Naționale a României și vă trimitem cele mai bune urări de sănătate, fericire și succes în această perioadă dificilă a pandemiei globale.

Aș dori să-mi exprim felicitările sincere pentru alegerea dvs. ca președinte al Consiliul Județean Maramureș și să vă doresc succes și tărie în îndeplinirea responsabilă a îndatoririlor importante ale acestei funcții.

În ultimii ani de înfrățire, ambele regiuni au dobândit noi experiențe neprețuite, pe care le putem împărtăși în beneficiul comunităților noastre.

Vă mulțumim pentru prietenie și sperăm într-o dezvoltare continuă a cooperării dintre districtul Panevezys și județul Maramureș.

În acest sens, vă rog să acceptați cele mai frumoase urări pentru sărbătorile care vin și permiteți-mi să vă doresc un nou an prosper.

Cu cele mai bune urări,

Primarul Districtului Panevezys
Povilas Zagunis

În 12 martie 2015, Județul Maramureș și orașul Panevėžys din Lituania au oficializat relația de cooperare și prietenie prin semnarea Înțelegerii de Cooperare.

De 1 Decembrie, Ziua Națională a României, prietenii din îndepărtata Lituanie nu au uitat de prietenia care-i leagă de maramureșeni și ne-au transmis o scrisoare de felicitare prin primarul Povilas Zagunis.
Alături de noi, cu gândul și cu sufletul, şi oficiali ai României în străinătate.

Consulul României la Solotvino (Ucraina)

Grațian Florin Pârvu

Gânduri bune sosesc și de la domnul Florin Grațian Pârvu, consulul României în Solotvino (Ucraina) cu ocazia Zilei Naționale a României.

Grupul folcloric ”Apșita” din Apșa de Jos (Ucraina)

Alături de noi, la ceas aniversar, şi românii din Ucraina.
Urări sincere, gânduri frumoase, poezie și cântec din sufletul copiilor din Apșa de Jos. Micii artiști din Grupul folcloric ”Apșița” a Școlii de Arte din Apșa de Jos – Transcarpatia, Ucraina - ne sunt alături la ceas de sărbătoare. Înființat în 2011, sub coordonarea profesoarelor Maria Lavriuk și Luciana Vlad, grupul ”Apșița” este un păstrător al folclorului tradițional românesc din dreapta Tisei, dar și un promotor al patriotismului din acea oază de românism. În cei nouă ani de activitate, prin efortul dascălilor și al copiilor, prin cântec și joc, grupul a reușit revitalizarea pasiunii și a dragostei pentru datinile străbune. Numeroasele participări la festivaluri din Ucraina, România și Ungaria au însemnat premii și aprecieri pentru micii artiști din Apșa de Jos.

Maramureșeni care ne fac cinste

Alături de noi și maramureșeni care ne fac cinste oriunde s-ar afla.

O voce angelică din Maramureș

Paula Seling

Paula Seling, un artist complet ce poartă Maramureșul în inima peste tot, ne transmite un „La mulți ani!” plin de emoție și bucurie. Avem onoarea să vă prezentăm și imnul național în interpretarea ei unică, o bucurie pentru toți românii cu ocazia Zilei Naționale.
https://www.youtube.com/watch?v=4ToipYDtWeA

Așa cum o spune chiar ea: „Oriunde mă duc pașii si indiferent de locurile în care sunt invitată să cânt, vorbesc mereu despre ACASĂ cu cea mai mare dragoste, pentru că dragostea este sinceră în acest loc frumos numit ACASĂ. Maramureșul inseamnă pentru mine iubire, înseamnă început, înseamnă moment, înseamnă întoarcerea ACASĂ!”

Artiștii maramureșeni, din generaţia nouă

Diana Cârlig și Ionuț Bledea

Diana Cârlig și Ionuț Bledea sunt artiștii maramureșeni de generație nouă care promovează folclorul maramureșean oriunde s-ar afla. Azi ne transmit și ei împreună cu multă bucurie: ”La mulți ani, România!, La mulți ani, Maramureș!”

"Ultimul dac liber" - olarul din inima Maramureşului

Daniel Leș

Daniel Leș, un artist autentic, un maramureșean adevărat ne reamintește cât de important este spiritul sărbătorilor. De-acasă, din mijlocul familiei, de la masa întinsă, cu focul arzând în vatră, să spunem ”La mulți ani, România!, La mulți ani, Maramureș!”

Artista

Maria Luiza Mih

Ca artistă, Maria Luiza Mih are în repertoriul ei o multitudine de melodii autentice din care emană patriotismul și dragostea de țară. În stilul caracteristic cântă: “La mulți ani, România!”.

Artistul

Ducu Bertzi

Ducu Bertzi este unul dintre maramureșenii cu care ne mândrim și a cărui apariție ne reamintește mereu de folkul românesc atât de apreciat pretutindeni. Nici el nu și-a uitat originile maramureșene și transmite tuturor mesajul său “La mulți ani, România!”.

Artista

Mariuca Verdeş şi Găzdoaiele din Călineşti

Măriuca Verdeș și găzdoaiele din Călinești sunt un reper de autenticitate în folclorul românesc. Din Călinești, inima tradițiilor maramureșene, primim mesajul lor “La mulți ani, România!, La mulți ani, Maramureș”.